×

Lijmen en kitten doe je zo

Terug naar het overzicht

Lijmen en kitten, vele mogelijkheden en toepassingen.

Om tot een goed resultaat te komen is het van groot belang dat de lijmen of kitten op juiste wijze wordt aangebracht. Ook de ondergrond is van groot belang. Niet alle kitten zijn geschikt voor bepaalde ondergronden c.q. bouwmaterialen.
Kitten worden over het algemeen gebruikt voor het afdichten van kieren, naden, scheuren en (dilatatie) voegen tussen bepaalde bouwmaterialen en ondergronden.

In openbare ruimtes worden vaak PVC en rubbervloeren toegepast. Dit met als grootste voordeel dat deze vloeren eenvoudig schoon te houden zijn.
In opslagplaatsen, parkeergarages, wasstraten en fabriekshallen zijn kitten nodig die aan hoge belastingen kunnen voldoen. De voegen worden namelijk zwaar belast, er wordt namelijk overheen gelopen of gereden.

TechnischeProdukten.nl heeft een ruim aanbod aan afdichtingskitten, specifiek voor bepaalde ondergronden. Denkt u hierbij aan ProSeal voor het afdichten van dilatatievoegen, afdichten van luchtkanalen of rookkanalen, of het afdichten van voegen in vochtige ruimtes, zoals de voegen in de badkamer. Ook in de machinebouw worden naden afgedicht en dient rekening gehouden te worden met andere factoren. Is de machine gepoedercoat? of wordt deze nog gecoat?
Wilt u dilatatievoegen afdichten met een overschilderbare kit, dan gebruikt u de Parabond Construction, deze overschilderbare afdichtingskit wordt veel gebruikt voor dilitatievoegen. Daarnaast is deze in vele beton/grijstinten te krijgen.

Het is daarom raadzaam om een zorgvuldige keuze te maken, zodat u het meest optimale resultaat bereikt. Laat u daarom adviseren, wij helpen u graag.

Verschillende soorten lijmen en kitten

Acrylaatkitten, beglazingskitten, siliconenkit, ProSeal sanitairkit, MS polymeerkit, ook wel bekend als lijmkit; en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Elke lijm en kit heeft een andere toepassing, eindsterkte, flexibiliteit, temperatuurbestendigheid enzovoort.

Flexibele lijm en kit:

U werkt met flexibele lijm of kit, wanneer er speling op de te verlijmen of af te dichten materialen staat. Wanneer u bijvoorbeeld gevelplaten wilt verlijmen, of trespa wilt verlijmen, dan gebruikt u een flexibele lijm. De materialen werken namelijk, ook door temperatuurschommelingen. Je wilt dan een lijm gebruiken die flexibel is en deze speling kan opvangen. Wij adviseren CTN MSP Lijmt alles en CTN Flexi Bond voor het verlijmen van trespa, gevelplaten, vensterbanken, dorpels, zink, lood, metaal, hout en meer.

Bewegende voegen, zoals dilitatievoegen worden ook afgedicht met een flexibele lijm en voegkit. U kunt hiervoor de ProSeal gebruiken (niet overschilderbaar) of de Parabond Construction.
Bij het afdichten van dilitatievoegen, wil je een driepuntshechting voorkomen. Wanneer de lijm op 3 punten hecht en er staat speling op, dan gaat de kit uiteindelijk scheuren. Gebruik rugvulling om dit te voorkomen.

ProSeal Siliconenkit heeft vele toepassingen, naast dilitatievoegen is deze kit zeer geschikt voor het afdichten van badkamervoegen. Flexibel, zuurvrij maar ook schimmelwerend en chemicalienbestendig.

Verwerken van lijmen en kitten

Voor u begint met lijmen en kitten, is het belangrijk dat de ondergrond goed schoon, stof en vetvrij is. Dit is zeer belangrijk voor een goede hechting.

Afhankelijk van de ondergrond wordt er met een primer gewerkt. Dicht u bijvoorbeeld af op nieuw beton, dan adviseren wij een primer. Ook bij bepaalde kunststoffen is primeren aanbevolen.
U kunt primer aanbrengen met een kwast of roller en bij het aanbrengen van primer langs een kunststof bad of douchecel worden primerbolletjes gebruikt.

Afstrijken van de voeg is het beste met het gebruik van een finisher, zoals Afstrijkmiddel. Afstrijkmiddel is PH-neutraal,  wat een perfecte afwerking van de voeg geeft.
Ook om bij bv. siliconenkit af te strijken, adviseren wij het gebruik van Afstrijkmiddel. Dit voorkomt het poreus maken van de kit, wat schimmelvorming voorkomt.

Op TechnischeProdukten.nl vindt u een groot aanbod voor vele toepassingen. Staat uw product er niet bij, wellicht hebben wij het wel. Laat u adviseren, koop direct of vraag een offerte aan.
Bel 0318-769003 of mail aan [email protected]