×

Siliconenkit aanbrengen

Terug naar het overzicht

Siliconenkit wordt veel gebruikt in de badkamer of in de keuken. Vandaar dat ze siliconenkit ook een Sanitairkit noemen. Dit komt doordat siliconenkit het best vocht, schimmel en chemicaliënbestendig is.. Siliconenkit wordt gebruikt om verbindingen te dichten en om naden en voegen te vullen. De aangebrachte siliconenkit moet vaak vervangen worden na een aantal jaar, omdat het er niet meer goed uitziet. Dit kan bijvoorbeeld komen door schimmel.

Siliconenkit verwijderen en opnieuw aanbrengen kunt u ook zelf, hier hoeft geen vakman aan te pas te komen. Volg onze onderstaande aanwijzingen voor het verwijderen en het aanbrengen van siliconenkit.

CTN Zuurvrije Siliconen- en sanitairkit

CTN ontwikkelt en levert siliconenkitten van hoogwaardige kwaliteit. ProSeal is zeer breed inzetbaar zodat deze voor bijna elke toepassing een goede afdichting geeft. Zelfs het afdichten van voegen in vochtige ruimtes. De ProSeal is een 100% zuurvrije siliconenkit en is verkrijgbaar in 9 verschillende kleuren.

Siliconenkit verwijderen

Het verwijderen van siliconenkit kunt u zelf uitvoeren, maar is niet gemakkelijk zonder hulpmiddelen. Allereerst dient de siliconenkit uitgesneden te worden. Dit kunt u het beste doen met een scherp stanleymes of voegenschraper.

Met de voegenschraper of het stanleymes moet de siliconenkit aan beiden kanten van de voeg worden losgesneden of los geschraapt. Let hierbij goed op dat de ondergrond niet beschadigd raakt.

De volgende stap is het verwijderen van de laatste restjes. Hiervoor kan Seal Remover worden gebruikt, dit is een lijm & kit verwijderaar. Seal Remover is te gebruiken op nagenoeg alle ondergronden. De lijm & kit verwijderaar moet op de restjes worden gespoten. Dit moet enige tijd inwerken. Wanneer de Seal Remover is ingetrokken, kunnen de kitresten worden verwijderd.

Voorbereiding

Wanneer de siliconenkit verwijderd is, kan er niet zomaar een nieuwe laag worden aangebracht. Het is belangrijk dat de ondergrond goed schoon is. U gebruikt Siliconen Reiniger en ontvetter om de ondergrond goed te ontvetten. Een sanitairkit moet altijd op een droge ondergrond aangebracht worden. Het voordeel van Siliconen Reiniger en Ontvetter is dat deze op basis van oplosmiddelen is. Dit houdt in dat de ontvetter snel vervliegt en de ondergrond droog is. Is de ondergrond ontvet?  Dan is de volgende stap het afplakken van de plek waar gekit gaat worden. Dit moet worden afgeplakt met tape. (afplakken wordt aanbevolen, wanneer er weinig ervaring is in afkitten)

De juiste kit gebruiken
Er zijn verschillende soorten siliconenkit, geschikt voor verschillende toepassingen. Zo is er kit speciaal voor in de badkamer. Hiervoor wordt sanitairkit gebruikt. Deze sanitairkit is namelijk speciaal ontwikkeld om schimmel en bacteriën te vermijden. Het is belangrijk dat de kit met een PH neutraal middel wordt afgestreken. Dit tast de verse kit niet aan, waardoor schimmels en bacteriën geen kans hebben om in de kit te trekken.

Tip:
Bad en douchebak afkitten. Tegenwoordig worden vele kunststoffen gerecycled. Hierdoor kan een hechtingsprobleem ontstaan bij sommige baden. Gebruik een Clean Primer om eerst een hechtingslaag aan te brengen. U kunt de primer aanbrengen met een primerbolletje.
Tip 2:
Laat het bad vollopen wanneer u het bad afkit. De kit wordt dan optimaal in de voeg gebracht. Dit voorkomt scheuren naderhand.

Stappenplan siliconenkit aanbrengen

Houdt u aan de volgende stappen, om de kit op de juiste manier aan te brengen:

Snijd het tuitje van de kitkoker weg met een mesje. Plaatst de koker in een kitpistool.
Knijp in het handvat om de spuitmond te vullen met kit, stop wanneer u de kit kunt zien zitten.
Trek het kitpistool naar je toe het houd hem in een hoek van 45 graden.

Druk de kit in één gelijkmatige beweging in de voeg.

Laat het handvat los en druk op de knop aan de achterkant van het kitpistool, om te voorkomen dat er overtollig kit uitkomt.

Strijk de kit glad met een afstrijkmiddel.

Let goed op dat de kit niet te langzaam of te snel wordt aangebracht. Wanneer de kit te langzaam wordt aangebracht, dat gaat de aangebrachte kit er bobbelig uitzien. Wanneer het te snel gaat, dan krijg je geen goede vulling.

Bij het gladstrijken van de kit is het belangrijk dat er geen vaatwasmiddel wordt gebruikt, omdat dit de kit poreus maakt. Hierdoor wordt het binnendringen van schimmel mogelijk gemaakt.
Gebruik hiervoor een PH Neutraal afstrijkmiddel / gladstrijkmiddel.

Zelf aan de slag met siliconenkit

Door bovenstaande stappen op te volgen, kunt u zelf aan de slag met het verwijderen en opnieuw aanbrengen van siliconenkit. Hier hoeft u geen vakman voor in te schakelen, als u de juiste producten maar in huis heeft.

Veelgestelde vragen over ProSeal Siliconen kit
1. Hoe lang moet ik wachten tot het droog is?
Binnen 7 – 10 minuten vind er huidvorming plaats. Na 2 uur is het gehard maar voor een volledige doorharding is 1 dag bij 2mm, 3 dagen bij 3mm.

2. Wat moet ik met de ondergrond doen voordat ik ga kitten?
De ondergronden dienen schoon, droog, stof- en vetvrij te zijn gemaakt. Oude lijmresten eerst verwijderen. Hecht niet op: Pa, PE, PP, PTFE en Bitumen.

3. Is siliconenkit overschilderbaar?
Nee.

4. Wat maakt CTN® Siliconenkit anders dan andere merken?
Pro Seal siliconenkit is een hoogwaardig blijvend elastische neutrale siliconenkit op basis van alcoxy. Ongevoelig voor schimmels en zuurvrij.

5. Kan ik siliconenkit buiten gebruiken?
Ja, siliconenkit is buiten te gebruiken en wordt voor verschillende toepassingen buiten gebruikt. Bij temperaturen onder de 5 graden zal de doorharding worden vertraagd.

6. Hoe voorkom ik schimmel?
Zorg dat Stap 3 goed is nagelopen en dat de ondergrond vetvrij is. Gebruik ook een Afstrijkmiddel om de voegen mee glad te strijken. Dit sealt de open poriën en voorkomt binnendringen van schimmels in de siliconenkit.

7. Kan ik mijn aquarium hiermee kitten?
Nee. Siliconenkit is niet bedoeld voor constructie van aquariumbouw.

8. Wat gebruik ik om mijn gereedschap mee schoon te maken?
U kunt met zeep en water uw gereedschap schoonmaken. Of gebruik Seal Remover voor het verwijderen van kitresten van uw oppervlakten en gereedschap.
Gebruik geen zeep voor de voegen zelf, dit kan leiden tot schimmel in de kit voegen.