Siliconenkit aanbrengen

SIliconenkit wordt veel gebruikt in de badkamer of in de keuken. Dit komt doordat siliconenkit vocht tegenhoudt. Siliconenkit wordt gebruikt om verbindingen te dichten en om naden en voegen te vullen. De aangebrachte siliconenkit moet vaak vervangen worden na een aantal jaar, omdat het er niet meer goed uitziet. Dit kan bijvoorbeeld komen door schimmel.

Siliconenkit verwijderen en opnieuw aanbrengen kunt u ook zelf, hier hoeft geen vakman aan te pas te komen. Volg onze onderstaande aanwijzingen voor het verwijderen en het aanbrengen van siliconenkit.

Siliconenkit verwijderen

Het verwijderen van siliconenkit kunt u zelf uitvoeren, maar is niet gemakkelijk zonder hulpmiddelen. Voor het verwijderen van de siliconenkit is het daarom handig om een voegenschraper te gebruiken. Heeft u geen speciale voegenschraper?     

siliconenkit aanbrengenDan kunt u ook gewoon een stanleymes gebruiken voor het verwijderen van de kit.

Met de voegenschraper of het stanleymes moet de siliconenkit aan beiden kanten van de voeg worden losgesneden of los geschraapt. Let hierbij goed op dat de ondergrond niet beschadigd raakt.

De volgende stap is het verwijderen van de laatste restjes. Hiervoor kan Seal Remover worden gebruikt, dit is een lijm & kit verwijderaar. Seal Remover is te gebruiken op nagenoeg alle ondergronden. De lijm & kit verwijderaar moet op de restjes worden gespoten. Dit moet enige tijd inwerken. Wanneer de Seal Remover is ingetrokken, kunnen de kitresten worden verwijderd.

Voorbereiden op een nieuwe laag siliconenkit

Wanneer de siliconenkit verwijderd is, kan er niet zomaar een nieuwe laag worden aangebracht. Het is belangrijk dat de ondergrond goed schoon is. De Seal Remover kan in dit geval tevens gebruikt worden als ontvetter van de ondergrond. Is de ondergrond ontvet? Dan is de volgende stap het afplakken van de plek waar gekit gaat worden. Dit moet worden afgeplakt met tape.

De juiste kit gebruiken

Er zijn verschillende soorten siliconenkit, geschikt voor verschillende toepassingen. Zo is er kit speciaal voor in de badkamer. Hiervoor wordt sanitairkit gebruikt. Deze sanitairkit is namelijk speciaal ontwikkeld om schimmel en bacteriën te vermijden. Er bestaan zelfs speciale siliconenkits voor zwembaden, sauna’s, levensmiddelen, klimaatkasten of cleanrooms. Voor algemeen gebruik kan een standaard siliconenkit worden gebruikt. De siliconenkits zijn tevens verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Stappenplan siliconenkit aanbrengen

Houdt u aan de volgende stappen, om de kit op de juiste manier aan te brengen:

  • Snijd het tuitje van de kitkoker weg met een mesje.

  • Plaatst de koker in een kitpistool.

  • Knijp in het handvat om de spuitmond te vullen met kit, stop wanneer u de kit kunt zien zitten.

  • Trek het kitpistool naar je toe het houd hem in een hoek van 45 graden.

  • Druk de kit in één gelijkmatige beweging in de voeg.

  • Laat het handvat los en druk op de knop aan de achterkant van het kitpistool, om te voorkomen dat er overtollig kit uitkomt.

  • Strijk de kit glad met een afstrijkmiddel

Let goed op dat de kit niet te langzaam of te snel wordt aangebracht. Wanneer de kit te langzaam wordt aangebracht, dat gaat de aangebrachte kit er bobbelig uitzien. Wanneer het te snel gaat, dan krijg je geen goede vulling.

Bij het gladstrijken van de kit is het belangrijk dat er geen vaatwasmiddel wordt gebruikt, omdat dit de kit poreus maakt. Hierdoor wordt het binnendringen van schimmel mogelijk gemaakt. 

Zelf aan de slag met siliconenkit

Door bovenstaande stappen op te volgen, kunt u zelf aan de slag met het verwijderen en opnieuw aanbrengen van siliconenkit. Hier hoeft u geen vakman voor in te schakelen, als u de juiste producten maar in huis heeft.